Nørregade 26, 1. sal
1165 København K
Danmark
Tlf 35 30 44 00
Fax 35 30 44 01

Den historiske baggrund

Dansk børne- og ungdomsteater opererer i alle genrer, former og udtryk og er storleverandør af ny dansk dramatik.

Og ingen emner er tabu. Fra mobning, pædofili, død og undergang til hverdagseksistentialisme, rørende venskabsdramaer, absurditeter og det rene ballade.

Det er stor og vedkommende kunst for små mennesker, som kan være fra 3 måneder og opefter. Teatrene spiller nemlig for blebørn, børnehavebørn, skolebørn og teenagere - og generelt for et begrænset antal tilskuere - sjældent over 150.

Der er faste og strenge regler for aldersgrupper og aldersgrænser, hvorunder den enkelte forestilling må opleves. Det sker for at bevare den nærhed og intimitet, der er et særkende for den internationalt berømmede danske scenekunst for børn og unge.

Dansk scenekunst for børn og unge har det hele: Dukkespil og store episke dramaer, kammeropera og rockmusicals, moderne dans og fysisk teater. Der er ensemblespil og enmandsforestillinger, der er sagaer med mammut-scenografier og fortælleteater uden brug af andet end stemmen.

Og det hele begyndte for mere end 40 år siden.

Før da havde man Dansk Skolescene, oprettet i 1924 som et velmenende initiativ til dannelsens fremme. Man spillede primært klassikere på store scener, som børnene blev fragtet til under nidkært opsyn.

Da Skolescenen brat måtte lukke i 1968, opstod alle de små, nye børneteatre, der lod sig inspirere af ungdomsoprøret og gruppeteaterbevægelsen med det erklærede formål at bringe kunsten ud, hvor børnene havde deres dagligdag, ud til skoler, biblioteker og institutioner.

For de fleste børne- og ungdomsteatre har strukturerne ændret sig fra kollektiv til kunstnerisk ledelse, fast bestyrelse og løse spillerhold, og selvom de omkring 140 børne- og ungdomsteatre har forskellige kunstneriske udtryk og forskellige økonomiske vilkår, holder dansk børne- og ungdomsteater stædigt fast i visionerne om at lave kunst på børnenes og de unges egne præmisser.

Teatrene inspirerer hinanden gensidigt med deres forskellighed, og de vækker opsigt internationalt.